CLP

De juiste informatie op het etiket volgens CLP

Middels de CLP verordening voorziet u uw chemische producten en verpakkingen van de juiste etikettering. Dit gebeurd op basis van de CLP-verordening. Zeker als u als onderneming producten produceert en verkoopt met chemische bestanddelen, is een etiket dat voldoet aan de CLP verordening verplicht. Hiermee wijst u de eindgebruiker op de risico’s die de betreffende stoffen met zich meebrengt. CLP staat voor Classification, Labelling and Packaging.

Dit staat voor de vernieuwde Europese verordening waarmee chemische stoffen geëtiketteerd en verpakt moeten worden. Dit betekent dat alle verpakkingen en producten die u in uw onderneming produceert, moeten zijn voorzien van het juiste CLP-etiket. Hierbij kunt u denken aan informatie zoals de adres en contactgegevens van de leverancier en de producent, de hoeveelheid chemische stof die het product bevat én de identificatie van het product zelf.

Een CLP-etiket moet daarnaast nog meer relevante informatie aan het product bevatten. Zo moeten deze etiketteringen voorzien zijn van de juiste pictogrammen waarmee de gevaren worden aangeduid. Ook eventuele signalementen van de stof en veiligheidsaanbevelingen moeten duidelijk en op de correcte manier worden vermeld. Voor CLP is dus behoorlijk wat vakkennis en expertise nodig. Gelukkig kunt u als ondernemer rekenen op de steun van TPC Advies voor de verstrekking van diverse CLP etiketteringen.

Heb ik CLP etikettering en verpakkingen nodig voor mijn producten

Als u binnen uw onderneming chemische stoffen produceert of levert, dan moeten de etiketten en verpakkingen voorzien zijn van de juiste labels. Naast het feit dat deze etiketten relevante en voorgeschreven informatie bevat over het product, moet deze ook worden aangeboden in de taal die gelijk is aan het land waaraan u levert.

De informatie moet dan ook in elke taal hetzelfde zijn. Het maken en samenstellen van een CLP-etiket of verpakking is niet eenvoudig. Hiervoor is niet alleen een gedegen kennis en ervaring nodig, maar ook een brede kennis van de nieuwste wet- en regelgeving. Alleen op deze manier kunt u de producten binnen uw onderneming voorzien van de wettelijk verplichte etiketten en verpakkingen.

Natuurlijk hoeft u als ondernemer niet speciaal een gecertificeerde werknemer in dienst te nemen. Bij TPC Advies helpen we u graag bij het vervaardigen en maken van de juiste CLP-etiketten. Op deze manier kunt u al uw producten en verpakkingen voorzien van de juiste CLP. Wilt u meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact op met TPC Advies voor de mogelijkheden.