Het veiligheidsinformatieblad

Met het naderen van de Reach deadline in juni 2018, wordt er door bevoegde instanties steeds meer gelet op de VIB’s (VeiligheidsInformatieBlad, SDS-en,  MSDS).

Niet alleen de opmaak moet conform Reach zijn, ook moeten de gebruikte stoffen, als die onder de Reach regelgeving  vallen, een Reach registratienummer hebben.
Het even overnemen van een Leveranciers VIB is niet makkelijk en kost zeker veel tijd. Met voldoende kennis van de receptuur (en de chemie er achter), van classificatie en alle VIB’s van de grondstoffen kunt zeker een goed VIB maken, maar het kost u wel 1 of 2 dagen.

Natuurlijk, als u elk jaar tientallen VIB’s moet maken, koopt u een eigen programma en volgt een van de medewerkers een opleiding om dit te kunnen doen. Let er wel op dat naast de aanschaf, ook de inrichting van het pakket en de jaarlijkse licenties een behoorlijke kosten post zijn. Afhankelijk van de frequentie volgt een vlotte afhandeling vanzelf. Maar in alle eerlijkheid, als het een wat complexere receptuur is met nieuwe grondstoffen, welke data u ook nog in moet brengen, kan het alsnog 2 dagen duren en dat wordt dan een duur VIB.
Een goede VIB is niet alleen een wettelijk verplichting of een zaak van de veiligheid, in uw eigen bedrijf, maar ook in het bedrijf van uw klanten. De tijd dat bedrijven niets doen met een VIB is zo langzamerhand verleden tijd. Klanten, leveranciers en overheid vragen er steeds vaker om en dan is een goed VIB een marketing tool geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.