Nieuwe indeling – Etiketten en MSDS-en

Het is inmiddels november 2014 en het aftellen tot 1 juni 2015 is begonnen. Nog 7 maanden en dan moeten uw producten de nieuwe labels hebben en moeten ook uw MSDS-en van de mengsels voldoen aan de CLP indeling. U zult zeggen nog 7 maanden, dan heb ik tijd zat.

Als u niet al te veel verschillende mengsels heeft en u heeft geen voorraad etiketten, dan heeft u inderdaad nog tijd genoeg. Maar toch is het zaak om zo langzamerhand wel een begin te maken. Zijn uw leveranciers al helemaal rond of verschuilen die zich ook achter de regel dat ze pas op 1 juni 2015 klaar hoeven te zijn en laten ze u in de kou staan? U kunt nu alvast de druk gaan opvoeren en zorgen dat u er verder klaar voor bent. Want ook al heeft u niet veel producten, het maken van nieuwe MSDS-en is altijd een tijdrovende klus, tenzij u dit natuurlijk uit besteed, maar ook dan zal de drukte en dus de levertijd toe gaan nemen, is de verwachting.
En houdt u ook rekening met het feit dat uw klanten niet het idee willen hebben dat ze nog 2 jaar “oude voorraad” krijgen.
Misschien willen ze er nu niet aan, dat de meer labels op moeten of “zwaarder” geëtiketteerd moet worden, maar reken er op dat, als straks na 1 juni 2015 75% van de leveranciers de nieuwe labels voert, uw oude labels niet meer intrek zijn. Dan willen ze nieuw product met nieuwe labels.
Voor de overgang van Stoffen naar de nieuwe wetgeving in 2010, was dit allemaal niet zo’n probleem, want toen was 99% van de klanten de professionele markt, maar u heeft 10 tegen 1 nu ook met consumenten te maken.