Waarom cursussen en trainingen?

De crisis is misschien door haar dieptepunt heen, dat wil niet zeggen dat bij alle bedrijven de bomen al tot in de hemel groeien. Bovendien heeft de crisis ons geleerd dat je geen kosten moet maken die niet nodig zijn. Dat kan in mindere tijden je bedrijf redden. Toch wil ik een lans breken voor trainingen en cursussen. U zult (terecht) zeggen dat dit eigen belang is en ik zal dat niet ontkennen. Toch is er ook iets anders waarvan ik echt overtuigd ben; opleiding van uw personeel kan net zo veel opbrengen als een noodzakelijke nieuwe machine. Niet alleen motiveert het uw medewerkers en geeft het loyaliteit, het verbeterd de prestaties en interesses.
Dat geld in het algemeen!
Ik richt me met name op trainingen betreffende het veilig werken in de chemie, of met chemie. Sinds ik in 2010 mijn eigen Adviesbureau ben begonnen ben ik bij veel bedrijven op bezoek geweest. Ik heb bedrijven gezien waarvan ik diep onder de indruk was, maar er waren ook bedrijven die het op zich goed voor elkaar hadden, maar waar het bewustzijn dat er met chemie gewerkt werd totaal ontbrak. Dat waren geen slechte bedrijven, zeker niet. Maar de focus lag duidelijk niet op chemische kennis.
Als je in Nederland, maar ook daarbuiten, wilt starten met een koeriersdienst van uit je achterkamer kan dat, MAAR je personeel moet minimaal een rijbewijs hebben. Als je een chemisch bedrijfje op wilt zetten vanuit de schuur, mag je dat zonder enige kennis van zaken starten. Zeker als je de voorraden laag houd. Misschien moet je iets met een vergunning of een melding regelen maar dat is het wel. En dat is eigenlijk heel raar! De wereld is doodsbang voor chemie, maar we eisen niet dat men weet waar men mee bezig is. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat er per jaar 1600 (dodelijke) slachtoffers vallen door werk gerelateerde invloed van gevaarlijke stoffen. Bij 3 x zoveel als in het verkeer! Daar moeten we aandacht aan geven.
Na toch wat serieuze incidenten, ontstaat het gevoel in Nederland dat er “awareness” moet zijn bij degene die met chemicaliën werken. En in het kader van “Good Practisch” is dat een goede zaak. Zorg dat uw medewerkers zich bewust zijn waar ze mee werken en hoe dat veilig kan. Het voorkomt ongevallen en zorgt voor rust in de organisatie.